Идни настани

27
Сеп
IV Меѓународна научна конференција „Рускиот јазик, литература и култура: минато, сегашност и иднина“

Почитувани колеги и колешки, Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме на...

Прочитај повеќе
View All

Новости

321104543_2411496245673652_8579736138159606573_n
декември 23, 2022
Расколот во Руската православна црква во 17 век

Во претпразничните денови избравме една интересна тема којашто е поврзана со Руската...

Прочитај повеќе
thumbnail
декември 17, 2022
Новогодишен празничен настан

На 17 декември во просториите на Рускиот центар при УКИМ се одржа...

Прочитај повеќе
319726616_859551195191798_5612272043165100961_n
декември 10, 2022
ХОХЛОМА

Во декември Рускиот центар при УКИМ одржа уште една сликарска работилница. Овој...

Прочитај повеќе
јануари 27, 2023
Сталинградската битка

На 2 февруари се навршуваат 80 години од најголемата, најкрвавата и најхеројската...

Прочитај повеќе

Руски центар во Скопје

Рускиот центар е единица при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ основана во 2015 година, а со активна работа започнува на 11 јануари 2016 година.

Потребата од една ваква институција се наметна по долгогодишниот вакуум во македонската средина, кој настана по распадот на СФРЈ и соодветно на СССР.

Дотогашните хуманистички врски беа нагло прекинати и се одржуваа на тенка нишка која не ги задоволуваше потребите како на академската заедница, така и на македонската јавност. Со повеќестрана заложба, на иницијатива на Амбасадата на Руската Федерација во Скопје, а поддржана од Фондацијата „Руски мир“ од Москва идејата за формирање руски центар стана реалност.

Рускиот центар при УКИМ освен што се јавува како единица чија задача е да ја помогне меѓууниверзитетската соработка помеѓу двете земји, да ги зајакне врските во полето на науката и високообразовната дејност, на себе ја презеде обврската и ги отвори своите врати за сите граѓани на земјава. Па, така тој прерасна во институција која на граѓаните на земјава им нуди голем број можности, како од бесплатно изучување на рускиот јазик, предавања поврзани со руската култура, секојдневие, историја, место кадешто можат да се добијат важни информации за Руската Федерација, а исто така и точка за размена и за реализација на различни идеи поврзани со соработката помеѓу двете земји.

Настани

321104543_2411496245673652_8579736138159606573_n
декември 23, 2022
Расколот во Руската православна црква во 17 век

Во претпразничните денови избравме една интересна тема којашто е поврзана со Руската...

Прочитај повеќе
thumbnail
декември 17, 2022
Новогодишен празничен настан

На 17 декември во просториите на Рускиот центар при УКИМ се одржа...

Прочитај повеќе
319726616_859551195191798_5612272043165100961_n
декември 10, 2022
ХОХЛОМА

Во декември Рускиот центар при УКИМ одржа уште една сликарска работилница. Овој...

Прочитај повеќе
јануари 27, 2023
Сталинградската битка

На 2 февруари се навршуваат 80 години од најголемата, најкрвавата и најхеројската...

Прочитај повеќе

Мисијата на Рускиот центар

Мисијата на Рускиот центар е зајакнување на образовната и научната соработка меѓу Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и високообразовните, научноистражувачките и културните институции во Руската Федерација и во Република С. Македонија.

НАША ПРОГРАМА

life-logo[1]

Наставна дејност

personal-logo[1]

Културна дејност

computer-logo[1]

Едукативна дејност