Новости

Репродукция портрета А. С. Пушкина
мај 5, 2022
Рецитаторски конкурс по повод роденденот на Пушкин

Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје објавува рецитаторски...

Прочитај повеќе
275126832_4916176321800262_8931960398772678495_n
март 4, 2022
Валентина Владимировна Терешкова

На 6 март Валентина Владимировна Терешкова ќе го прослави својот 85 роденден....

Прочитај повеќе
274688711_4901744289910132_1360067706361270200_n
февруари 25, 2022
Руска и словенска народна обредна кукла

Во традиционалниот термин одреден за нашите предавања во Рускиот центар при УКИМ...

Прочитај повеќе
мај 5, 2022
Ликовен конкурс „Многу букви“

Фестивалот на словенска писменост „Многу букви“ (град Орел) објавува ликовен конкурс „Многу...

Прочитај повеќе

Руски центар во Скопје

Рускиот центар е единица при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ основана во 2015 година, а со активна работа започнува на 11 јануари 2016 година.

Потребата од една ваква институција се наметна по долгогодишниот вакуум во македонската средина, кој настана по распадот на СФРЈ и соодветно на СССР.

Дотогашните хуманистички врски беа нагло прекинати и се одржуваа на тенка нишка која не ги задоволуваше потребите како на академската заедница, така и на македонската јавност. Со повеќестрана заложба, на иницијатива на Амбасадата на Руската Федерација во Скопје, а поддржана од Фондацијата „Руски мир“ од Москва идејата за формирање руски центар стана реалност.

Рускиот центар при УКИМ освен што се јавува како единица чија задача е да ја помогне меѓууниверзитетската соработка помеѓу двете земји, да ги зајакне врските во полето на науката и високообразовната дејност, на себе ја презеде обврската и ги отвори своите врати за сите граѓани на земјава. Па, така тој прерасна во институција која на граѓаните на земјава им нуди голем број можности, како од бесплатно изучување на рускиот јазик, предавања поврзани со руската култура, секојдневие, историја, место кадешто можат да се добијат важни информации за Руската Федерација, а исто така и точка за размена и за реализација на различни идеи поврзани со соработката помеѓу двете земји.

Настани

Репродукция портрета А. С. Пушкина
мај 5, 2022
Рецитаторски конкурс по повод роденденот на Пушкин

Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје објавува рецитаторски...

Прочитај повеќе
275126832_4916176321800262_8931960398772678495_n
март 4, 2022
Валентина Владимировна Терешкова

На 6 март Валентина Владимировна Терешкова ќе го прослави својот 85 роденден....

Прочитај повеќе
274688711_4901744289910132_1360067706361270200_n
февруари 25, 2022
Руска и словенска народна обредна кукла

Во традиционалниот термин одреден за нашите предавања во Рускиот центар при УКИМ...

Прочитај повеќе
мај 5, 2022
Ликовен конкурс „Многу букви“

Фестивалот на словенска писменост „Многу букви“ (град Орел) објавува ликовен конкурс „Многу...

Прочитај повеќе

Мисијата на Рускиот центар

Мисијата на Рускиот центар е зајакнување на образовната и научната соработка меѓу Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и високообразовните, научноистражувачките и културните институции во Руската Федерација и во Република С. Македонија.

НАША ПРОГРАМА

life-logo[1]

Наставна дејност

personal-logo[1]

Културна дејност

computer-logo[1]

Едукативна дејност