Новости

241153988_1632186343653860_2902210640983683302_n
1 сентября, 2018
Курсы

В учебном году 2018-2019 в Русском центре при УКИМ продолжились бесплатные курсы...

Подробнее
231d833c89630f98f4ca_2000x
20 сентября, 2018
Курс по переводу

В учебном 2018-2019 году Русский центр начал и специальный курс по переводу....

Подробнее
102760765_3030755743675672_4026960752614047744_n
7 июня, 2020
Курсы по русскому языку

31 мая завершились бесплатные курсы по русскому языку в Русском центре при...

Подробнее
11 июня, 2018
Летний курс по русскому языку для детей

Русский центр при УКИМ опубликовал свободные местна на бесплатный летний курс по...

Подробнее

Руски центар во Скопје

Рускиот центар е единица при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ основана во 2015 година, а со активна работа започнува на 11 јануари 2016 година.

Потребата од една ваква институција се наметна по долгогодишниот вакуум во македонската средина, кој настана по распадот на СФРЈ и соодветно на СССР.

Дотогашните хуманистички врски беа нагло прекинати и се одржуваа на тенка нишка која не ги задоволуваше потребите како на академската заедница, така и на македонската јавност. Со повеќестрана заложба, на иницијатива на Амбасадата на Руската Федерација во Скопје, а поддржана од Фондацијата „Руски мир“ од Москва идејата за формирање руски центар стана реалност.

Рускиот центар при УКИМ освен што се јавува како единица чија задача е да ја помогне меѓууниверзитетската соработка помеѓу двете земји, да ги зајакне врските во полето на науката и високообразовната дејност, на себе ја презеде обврската и ги отвори своите врати за сите граѓани на земјава. Па, така тој прерасна во институција која на граѓаните на земјава им нуди голем број можности, како од бесплатно изучување на рускиот јазик, предавања поврзани со руската култура, секојдневие, историја, место кадешто можат да се добијат важни информации за Руската Федерација, а исто така и точка за размена и за реализација на различни идеи поврзани со соработката помеѓу двете земји.

Настани

12743805_967497030001564_8446659199770213645_n
26 февраля, 2016
Сибирская леди Макбет

В Русском центре при УКИМ прошел показ фильма «Сибирская леди Макбет» по...

Подробнее
12783643_975917789159488_585700920493656148_o
4 марта, 2016
Анна Ахматова

В Русском центре при УКИМ прошло поэтическое представление по поводу пятидесятилетия со...

Подробнее
10704418_976725695745364_4960000937203618663_o
9 марта, 2016
Стипендии

Посольство Российской Федерации в Республике Македонии совместно с Русским центром при УКИМ...

Подробнее
19 февраля, 2016
КРЕЩЕНИЕ РУСИ

В Русском центре при УКИМ прошла лекция «КРЕЩЕНИЕ РУСИ». Лекцию прочитала м-р...

Подробнее

Мисијата на Рускиот центар

Мисијата на Рускиот центар е зајакнување на образовната и научната соработка меѓу Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и високообразовните, научноистражувачките и културните институции во Руската Федерација и во Република С. Македонија.

НАША ПРОГРАМА

life-logo[1]

Наставна дејност

personal-logo[1]

Културна дејност

computer-logo[1]

Едукативна дејност